
Solar Enerji
Dünyamızın enerji profili her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir. Petrol ve türevi rezervlerinin sınırlı olması ile birlikte sosyal ve çevresel etkenler, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin yükselişinde önemli bir rol oynamaktadır. Diğer taraftan Ülkemizin enerji ithalatındaki dışa bağımlılığı ve dünya genelindeki enerjiye olan talep artışı, yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımları hızlandırmaktadır. Enerji Sektöründeki yaşanan bu değişimler, sektörde çeşitli fırsatlar yarattığı gibi enerji sektöründeki yerleşik ve yeni şirketler için riskler de yaratmaktadır.
Güneş Enerjisi Teknolojisi, güneş ışığının elektriğe çevrilmesidir. Teknik adı Fotovoltaik’tir: Işığı temsil eden “Foto” ve elektriksel gerilimi temsil eden “Voltaik” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir terimdir. Kısaca FV ya da PV olarak adlandırılır ancak genel olarak, Güneş Enerjisi, Solar Enerji gibi isimler ile anılır.
Fotovoltaik (Güneş Enerjisi, Solar Enerji) Teknolojide enerji kaynağı olarak Güneş’ten gelen fotonlar görev alır. Fotonlar, Güneş’ten her gün Dünya’mıza gelen ışığı taşıyan, enerjisi olan parçacıklardır. Güneş Paneli olarak adlandırılan, içerisinde Güneş Enerji Hücresi isimli parçalar bulunan yüzeylere çarpan fotonlar elektriksel bir gerilim oluşmasına sebep olurlar. Böylece elektrik üretilmiş olur. Güneş hücreleri, elektronik devreleri oluşturan elemanların üretiminde de kullanılan, esasen toprakta bulunan silikondan üretilirler. Gezegende oksijenden sonra en çok bulunan element olan silikon(silisyum) bir yarı iletkendir. Fotovoltaik hücre üretimi esnasında p-tipi ve n-tipi silikon denen iki katman oluşturulur.
Fotovoltaik (FV) sistemlere dayalı olan güneş enerjisi temelli enerji üretiminin, ekonomik ve temiz enerji olması özelliği ile bugünün ve yarının enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynayacaktır. Fotovoltaik (FV) sistemlerin çeşitli avantajları bulunmaktadır. Fotovoltaik (FV) sistemler, özellikle elektrik üretiminin ve tüketiminin aynı yerde olduğu durumlarda geleneksel kömür ve doğalgaz kaynaklarına göre daha iyi performans gösterebilmektedir.
Fotovoltaik (FV) sistemleri, ölçeklenebilir olma özelliği ile bir ev çatısına veya geniş alanlara şebeke ölçeğinde büyük bir santral olarak da kurulabilmektedir. Fotovoltaik (FV) sistemlerin bu özelliği ile üretilen elektriğin, ülkenin bir ucundan diğer ucuna taşıma zorunluluğu kalmadığı için pahalı altyapı yatırımlarına ve yüksek bakım maliyetlerini de ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca rüzgar ve hidro gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla, fotovoltaik (FV) sistemlerinde yıllık üretim verileri çok daha öngörülebilir durumdadır.
Fotovoltaik (FV) sistemlerinin doğal kaynaklar üzerinde herhangi bir bozucu etkisi olmadığı gibi doğada gürültü de oluşturmaz. Dolayısıyla fotovoltaik (FV) sistemler çevreye, insana ve geleceğe saygının bir ifadesidir.
Solar Enerjinin Faydaları
Doğayı korumuş olursunuz
Elektriğinizi güneşten sağlayarak diğer kaynaklarla elde edilen enerjinin doğaya verdiği geri dönülmez zararları engellersiniz. Bu sosyal sorumluluğu üstlenmek size/şirketinize imaj açısından da önemli katkı sağlar.
Para kazanırsınız
Güneş enerjisi sistemleri ile kendi ürettiğiniz elektriği şebekeye satarak para kazanabilirsiniz. Üretilen elektriği kullanmadığınız zamanlarda işlem otomatik olarak gerçekleşir ve sisteminiz kendiliğinden size para kazandırır.
Bedava elektrik kullanırsınız
Artık elektrik için para ödemenize gerek kalmaz. Özgürce elektrik kullanabilirsiniz.
Elektrik fiyat artışlarından etkilenmezsiniz
Elektrik fiyatları her geçen gün artıyor ve ne yazık ki böyle de devam edecek. Ama artık, fiyatlardaki artış sizi hiç etkilemeyecek.
Bina enerji yönetim sistemi sahibi olursunuz
Üstelik güneş enerji sisteminizi SOLAR PARTNER’dan aldıysanız, artı olarak binanızın enerji üretim ve tüketimini takip edip yönetebileceğiniz bir bina enerji yönetim sistemi altyapısına da sahip olursunuz.